Catalunya Web
¿Quieres reaccionar a este mensaje? Regístrate en el foro con unos pocos clics o inicia sesión para continuar.
Últimos temas
» Perquè varem abandonar la Web ?
Músics, trens i fórmules matemàtiques Icon_minitime09/06/23, 02:16 am por VlCTUR

» Un Joc Divertit: VERITAT ò MENTIDA
Músics, trens i fórmules matemàtiques Icon_minitime29/02/16, 12:18 pm por VlCTUR

» ALFABETO EMOCIONAL...
Músics, trens i fórmules matemàtiques Icon_minitime23/09/15, 11:32 pm por VlCTUR

» El domini de les emocions, clau en el treball i fora d'aquest
Músics, trens i fórmules matemàtiques Icon_minitime22/09/15, 06:44 pm por VlCTUR

» M'han ajudat a eliminar un xic de burriqueria.
Músics, trens i fórmules matemàtiques Icon_minitime21/09/15, 11:01 pm por VlCTUR

» Música de la Terra
Músics, trens i fórmules matemàtiques Icon_minitime23/09/14, 09:46 am por VlCTUR

» Per a Pantera.
Músics, trens i fórmules matemàtiques Icon_minitime26/05/14, 03:25 am por VlCTUR

» Bona tarde de¨fret ivent
Músics, trens i fórmules matemàtiques Icon_minitime07/05/14, 02:56 am por VlCTUR

» Bon Fret i molta pluja
Músics, trens i fórmules matemàtiques Icon_minitime01/02/14, 02:33 pm por greta


Músics, trens i fórmules matemàtiques

2 participantes

Ir abajo

Músics, trens i fórmules matemàtiques Empty Músics, trens i fórmules matemàtiques

Missatge  arcoiris 09/01/11, 11:15 pm

Estem en 1845 i un tren es desplaça entre Utrecht i Amsterdam. No és un tren qualsevol. A bord del mateix, uns músics toquen incansables una nota acuradament afinada. Col.laboren amb un meteoròleg local en un experiment per "afinar" una fórmula proposada per un matemàtic austríac. El resultat d'aquesta curiosa barreja passaria a la història com la primera prova experimental de l' efecte Doppler .

Una part important de totes les ciències és mesurar amb precisió. Tant és que parlem de química, física o economia. De vegades, els mitjans tècnics no estan a l'alçada però l'enginy humà és capaç de fer meravelles. Un exemple era el canvi de freqüència del so quan la font s'apropa o allunya de nosaltres. Aquest fenomen era conegut des de temps immemorials però no havia estat quantificat ni mesurat. Al segle XIX, noves formes de transport com el recentment inventat ferrocarril feien que els físics fossin cada vegada més conscients d'aquest. Estava clar que calia fer alguna cosa per explicar i quantificar-lo.

En 1842, el matemàtic austríac Johann Christian Doppler desenvolupament un model matemàtic que explicava el fenomen. Segons la seva hipòtesi, el moviment variava la distància entre els pics d'una ona que, per definició, canviava la seva freqüència. Era una fórmula molt elegant però era necessari realitzar experiments per assegurar-se que el model explicava correctament el que succeïa a la natura. I, tanmateix, la tecnologia no estava a l'altura. Ni telèfons ni fonògrafs s'havien inventat encara. De fet, ni tan sols existien micròfons.




Canvis de freqüència quan el medi es desplaça. Font i explicacions: Doppler Fluvial


Un important científic holandès, Christophorus Henricus Diedericus Buys Ballot, va decidir posar fi a aquesta situació. El primer pas era aconseguir un emissor de so potent i molt precís que emetés un senyal en una freqüència molt concreta. A falta de tecnologia, l'emissor més adequat resultar ser un grup de trompetistes. Muntats en un tren actuaven com un emissor que podia ajustar-se a voluntat. Però encara quedava la segona part, com captar el so i determinar la seva freqüència exacta? Hi va haver de recórrer de nou al factor humà en forma de músics amb una oïda perfecte. Durant dos dies el tren va recórrer la línia en els dos sentits mentre s'estudiava la variació del so a diferents velocitats. Els resultats van confirmar totalment la teoria de Doppler que va acabar donant nom a aquest efecte.

Hi ha molts moments memorables de la ciència que m'agradaria haver presenciat però aquest em sembla especialment interessant. No només perquè és un dels hauria aconseguit entendre sense problemes. Un experiment tan públic segur que va tenir nombrosos espectadors. I segur que els seus comentaris van haver de ser realment divertits.




http://cienciadebolsillo.com
arcoiris
arcoiris

Nombre de missatges : 2378
Fecha de inscripción : 20/01/2009

Tornar a dalt Ir abajo

Músics, trens i fórmules matemàtiques Empty Re: Músics, trens i fórmules matemàtiques

Missatge  VlCTUR 09/01/11, 11:38 pm

És facil abservar l'efecte Doppler. No us heu adonat mai del canvi de frequència que fan les sirenes de les ambulàncies quan s'apropen, passen i s'allunyen ?

L'efecte doppler es inherent a qualsevol ona, no solament les sonores. Estudiant les frequebcies de la llum dels estels podem saber si s'allunyen o s'apropen, en altres paraules, si l'univers s'expandeix, o bé es contrau.

VlCTUR
VlCTUR

Nombre de missatges : 817
Fecha de inscripción : 15/01/2009
Edad : 58

http://www.cagabandúrries.cat

Tornar a dalt Ir abajo

Tornar a dalt


 
Permisos d'aquest fòrum:
No pots respondre a temes en aquest fòrum