Últimos temas
» Un Joc Divertit: VERITAT ò MENTIDA
29/02/16, 12:18 pm por VlCTUR

» ALFABETO EMOCIONAL...
23/09/15, 11:32 pm por VlCTUR

» El domini de les emocions, clau en el treball i fora d'aquest
22/09/15, 06:44 pm por VlCTUR

» M'han ajudat a eliminar un xic de burriqueria.
21/09/15, 11:01 pm por VlCTUR

» Música de la Terra
23/09/14, 09:46 am por VlCTUR

» Per a Pantera.
26/05/14, 03:25 am por VlCTUR

» Bona tarde de¨fret ivent
07/05/14, 02:56 am por VlCTUR

» Bon Fret i molta pluja
01/02/14, 02:33 pm por greta

» Bonas festes Nadalenques i Any Nou
16/01/14, 02:19 pm por greta


La Bíblia de Ripoll

Ir abajo

La Bíblia de Ripoll

Missatge  Panter el 14/10/10, 05:51 am

La Bíblia de Ripoll

Les bíblies de Ripoll es van escriure en el primer quart del segle XI en el scriptorium del monestir de Santa Maria de Ripoll.

De l'scriptorium de Ripoll van sortir tres exemplars de la Bíblia. Un d'ells va desaparèixer en l'incendi de 1835. El segon exemplar de la Bíblia de Ripoll és el que es troba actualment a la Biblioteca Vaticana i que per error es va atribuir al Monestir de Farfa (Bíblia de Farfa). Copiada a Ripoll entre els anys 1015 i 1020, els monjos de Sant Víctor la van traslladar a Marsella en el 1170. El format és de gran infoli. Conté, a més dels llibres bíblics, més de 200 pròlegs, sumaris i textos introductoris, que constitueixen una mena d'enciclopèdia de la Sagrada Escriptura. La gran quantitat de miniatures i dibuixos que conté sobre els llibres històrics de l'Antic Testament i els evangelis, la converteixen en una de les Bíblies amb més il lustracions de l'Edat Mitjana. El tercer exemplar conegut com la Bíblia de Roda es va copiar en el scriptorium de Ripoll entre el 1010 i el 1015 i al segle XII va ser traslladada al Monestir de Sant Pere de Rodes, d'on pren el seu nom. Va ser treta d'aquell monestir com a botí de guerra el 1693 pel mariscal Noailles i actualment es troba a la Biblioteca Nacional de París.

l'scriptorium de Ripoll

A més de escrivans, l'scriptorium albergava iluminadores i miniaturistes autors dels dibuixos i miniatures de la Bíblia que van ser la font iconogràfica de la portada del monestir. La formació de determinades tendències artístiques van caracteritzar a Ripoll com un dels centres de pintura i escultura durant el període romànic.

De l'scriptorium de Ripoll, van sortir també altres obres cabdals de la historiografia catalana com les diverses redaccions de les Gesta comitum Barcinonensium et regum Aragonum iniciades sota el regnat de Ramon Berenguer IV.

Els Cronicons Rivipul.lenses, el panegíric llatí català Carmen Campidoctoris (1098-1999) (Cant del Campeador) de 129 versos narrant les gestes del Cid i el seu enfrontament amb el comte de Barcelona, la Brevis història monasterii Rivipul.lensis (1147) i els Carmina Rivipullensia (o cançoner eròtic de Ripoll), que conté, entre moltes altres poesies, vint composicions de tema amorós i estil goliárdico, són algunes de les obres produïdes.

Anticipant-se en més d'un segle a la resta de traduccions de la península, del scriptorium de Ripoll sorgirien al segle X un conjunt de traduccions al llatí d'obres matemàtic - astronámicas àrabs que més tard es difondrien per Europa: Geometria Sphaera, Mensura Astrolabii, etc .Rudimentari mapa de la Península Ibèrica

Arxiu de la Corona d'Aragó, Manuscrits de Ripoll 106, fol. 82r.
El mapa il.lustra un text titulat Demostratio artistes geometricae ex multis voluminibus Digestum, contingut en un manuscrit misceláneo del s. XI procedent del Monestir de Santa Maria de Ripoll. Ripoll va ser al segle XI un centre cultural de singular importància en els territoris catalans. De la seva biblioteca ingressar a l'Arxiu de la Corona d'Aragó una Aritmètica i un De música de Boeci, del s. XI, un tractat sobre l'astrolabi, amb la primera traducció de la ciència àrab, etc. Presenta la Península Ibèrica en forma de pentàgon invertit. D'esquerra cap avall i després cap a la dreta, recull les ciutats de Narbona, Impurias, Ierunda, Barchinona, Terrachona, Cartago, Gadis, Bracaram i Vrigancia civitas. La seva utilitat com informació cartogràfica és nul
avatar
Panter

Nombre de missatges : 2858
Fecha de inscripción : 12/05/2010

Veure perfil de l'usuari

Tornar a dalt Ir abajo

Re: La Bíblia de Ripoll

Missatge  Panter el 14/10/10, 06:19 amNaixement de Jesús. Maria ajaguda amb Jesús al pessebre, al costat del bou i la mula, els tres angeles i l'estrella. A la dreta, José contemplant l'escena.

A baix: José assegut d'esquena mentre netegen al nounat.
Bíblia de Ripoll. Una pàgina completaJesús ressuscitat enmig dels àngels i guardes. El sepulcre buit amb un àngel i un altre fora anunciant la resurrecció a les dones.La fugida d'Egipte: José és avisat per un àngel i fuig amb Maria i el nen.La visió del profeta Ezequiel: La Majestat de senyor envoltat de angeles i cercles amb els símbols dels evangelistes.Verge amb el Nen. Miniatura del còdex "De locis Sanctis", de Beda. Segle XI. Arxiu de la Corona d'Aragó, Barcelona. Ms Ripoll, 151 fol. 154r.Després de 1000 anys una de les bíblies de Ripoll torna al monestir en format facsímil
Ripoll, 24 de novembre de 2002

Gràcies als treballs que inicià l'historiador Anscari M. Mundó fa més de 50 anys i l'interés del recentment mort rector de Ripoll Ramon Toneu, Ripoll ha recuperat després de 1.000 anys un dels treballs més importants que es van realitzar en el seu scriptorium.

Amb unes dimensions de 60x46 centímetres i 10 quilos de pes, el facsímil reprodueix 133 làmines digitalitzades en alta resolució i enquadernades amb un regenerat de pell natural cosida a mà. En total s'han publicat 735 exemplars destinats a particulars i estudiosos, amb un cost aproximat de 1.800 euros.

Acompanya al facsímil el volum Les Bíblies de Ripoll (Volum III), un estudi dels manuscristos i descripcions de les il.lustracions presentades pel Dr Mundó de 404 pàgines i 27 gravats en català i resumits en italià, francès, anglès, alemany i espanyol . El volum II, la Bíblia de Rodes es publicarà a continuació.
avatar
Panter

Nombre de missatges : 2858
Fecha de inscripción : 12/05/2010

Veure perfil de l'usuari

Tornar a dalt Ir abajo

Tornar a dalt


 
Permisos d'aquest fòrum:
No pots respondre a temes en aquest fòrum