Últimos temas
» Un Joc Divertit: VERITAT ò MENTIDA
29/02/16, 12:18 pm por VlCTUR

» ALFABETO EMOCIONAL...
23/09/15, 11:32 pm por VlCTUR

» El domini de les emocions, clau en el treball i fora d'aquest
22/09/15, 06:44 pm por VlCTUR

» M'han ajudat a eliminar un xic de burriqueria.
21/09/15, 11:01 pm por VlCTUR

» Música de la Terra
23/09/14, 09:46 am por VlCTUR

» Per a Pantera.
26/05/14, 03:25 am por VlCTUR

» Bona tarde de¨fret ivent
07/05/14, 02:56 am por VlCTUR

» Bon Fret i molta pluja
01/02/14, 02:33 pm por greta

» Bonas festes Nadalenques i Any Nou
16/01/14, 02:19 pm por greta


L'alba d'una altra economia

Ir abajo

L'alba d'una altra economia

Missatge  arcoiris el 13/08/10, 12:50 pm

" No hi ha res més poderós que una idea a la que li ha arribat el seu moment " ( Víctor Hugo )


Tot el que ha succeït al llarg de 2009 no ha estat bo ni dolent . Simplement ha estat necessari. En prendre una mica de perspectiva, vam concloure que les crisis no són més que punts d'inflexió en la nostra llarga història de transformacions socials i econòmiques. En realitat , són el pont entre el que som i el que estem destinats a ser.

Aquesta última crisi, per exemple , ens ha servit per adonar-nos que estem evolucionant de manera inconscient. A grans trets, hem creat un sistema que ens obliga a treballar en projectes en els quals no creiem per poder comprar coses que no necessitem. I a sobre pagant un preu molt alt : la progressiva deshumanització de la nostra societat, així com la contaminació del medi ambient , del qual ja gairebé no formem part.

El que ha passat el 2009 també ha posat de manifest que com a societat i sistema encara no sabem qui som ni cap a on anem. A més , aquesta manca de propòsit i de sentit ens genera un gran buit en el nostre interior. I per més que triomfi la cultura de l'evasió i l'entreteniment , no aconseguim omplir amb res de l'exterior. El problema és que hem començat la casa per la teulada . Ens falta el més essencial : els pilars sobre els quals sostenir-la. I la solució passa per aprendre el que la crisi ens ha vingut a ensenyar.

Entre altres lliçons , ens ha revelat que l'economia és com un tauler de joc que hem incrustat sobre la naturalesa , en el qual a través dels diners es relacionen i interactuen tres jugadors principals: el sistema, les empreses i els éssers humans. I tot això regulat per lleis dissenyades pels Estats, que al seu torn estan subjectes a una llei superior anomenada " causa i efecte " , per la qual cada individu , organització i nació acaba per recollir el que collita.

Encara que el capitalisme ha demostrat la seva eficàcia a l'hora de promoure creixement econòmic, ha resultat ineficient per fomentar benestar i felicitat en la societat. La negativitat , l'estrès , l'ansietat i la depressió són les malalties més comunes del nostre temps. La paradoxa és que som més rics que mai, però també molt més pobres. En aquest cas , la inconsciència ha consistit en voler créixer per créixer , sense considerar la finalitat i les conseqüències d'aquest creixement.

Les empreses , per la seva banda, s'han consolidat com les institucions predominants. Tant és així, que el món s'ha convertit en un negoci orientat a maximitzar el lucre de les organitzacions en el curt termini, sense importar els mitjans que fan servir per aconseguir-ho ni els efectes que el seu excés de cobdícia ocasiona sobre els éssers humans i el planeta en què vivim.

Cal recordar que des de l'òptica empresarial , tot el que és viu és considerat com un " recurs " . I com a tal, és usat i explotat per a fins mercantilistes . Això sí , la manca de valors i de sentit ha provocat que el cor de les organitzacions - les persones que les composen - hagi deixat de bategar . La majoria de treballadors s'aixeca els dilluns al matí desitjant que arribi el divendres per començar el cap de setmana. Per això la improductivitat derivada de la gestió mecanicista amenaci la supervivència de les companyies socialment més irresponsables.

Ens agradi o no , aquestes circumstàncies socioeconòmiques formen part d'un procés evolutiu del que tots som corresponsables . I és precisament l'assumpció d'aquesta responsabilitat personal el pilar del nou paradigma econòmic que està emergint . Es tracta d'una llavor de la qual està començant a brollar l'anomenada " economia conscient ", l'objectiu és que el sistema , les empreses i els éssers humans cooperin per crear un benestar social i econòmic veritablement eficient i sostenible.

El primer gran repte que promou l'economia conscient és la responsabilitat social corporativa, que consisteix a alinear l'afany de lucre de les empreses amb la humanització de les seves condicions laborals i el respecte pel medi ambient. Una altra característica és el comerç just, que aposta per establir una relació comercial voluntària i igualitària entre productors i consumidors, de manera que tots sortim guanyant.

En paral.lel, també està cobrant força el consum responsable i ecològic , que ens convida a comprar el que realment necessitem en detriment del que desitgem, intentant que amb les nostres compres donem suport a organitzacions que afavoreixin la pau social i la conservació del medi ambient. Finalment , cada dia està guanyant més adeptes l'estalvi conscient, que consisteix a posar els nostres diners en bancs ètics, que, a diferència dels convencionals , només inverteixen en projectes que realment beneficien a la societat.

La transformació de les empreses i del sistema sempre comença amb el canvi de mentalitat dels éssers humans. No en va , nosaltres dissenyem i executem els plans i objectius de les empreses. Nosaltres consumim els seus productes i utilitzem els seus serveis. I en definitiva, amb la nostra manera de guanyar diners i de gastar construïm dia a dia el sistema en què vivim. Només en assumir que som co - creadors del món que habitem podem decidir canviar-lo, canviar a nosaltres mateixos . I, el vulguem veure o no, és una decisió que prenem cada dia.
avatar
arcoiris

Nombre de missatges : 2378
Fecha de inscripción : 20/01/2009

Veure perfil de l'usuari

Tornar a dalt Ir abajo

Tornar a dalt


 
Permisos d'aquest fòrum:
No pots respondre a temes en aquest fòrum